Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Източноевропеец" във Великобритания – как да се промени стереотипът?

Снимка: amazon.com

Етикетът "източноевропеец" добива негативно значение във Великобритания с началото на кампанията за Брекзит. Използван от политиците и доразвиван от медиите, той насажда определен стереотип на Острова, без да отчита различната история, религия, поведение и индивидуални качества на хората, дошли от различни части на бившия социалистически лагер. 

Българката Ива Александрова, която живее дълги години във Великобритания и е експерт по миграция, подхваща тази болезнена за нея тема в книгата си "Тук, за да останем. Източноевропейците във Великобритания" ("Here to Stay – Eastern Europeans in Britain"). Изданието предизвиква доста интерес и дебати след излизането си. 

"На мен ми беше много трудно да приема това, което усещах и виждах, че едно общество, което очаквах, че е отворено, включващо и което на много степени наистина е такова, може да проявява микроагресии и да чувстваш, че не си на мястото си. Етикетът "източноевропеец" не е интересен там, ние бяхме набедени, че вършим само нископлатена работа или не работим. Дори в прогресивни либерални кръгове може да се чуе "Аз имам чистачка българка", а това са начини да бъде уязвен човек, да му бъде отнето самочувствието, особено ако се стремиш към по-високи позиции" – казва Ива Александрова, която прави интервюта и с други източноевропейци – повечето жени. "Оказва се, че общото им усещане е, че те трябва да се доказват много повече." 

Главната цел на книгата е да промени стереотипът. "В Англия настъпи едно отрезвяване – смята тя – има осъзнаване и желание да се разбере повече по темата. Много млади хора, които там са израснали – техните родители са от Източна Европа, но те са родени в Англия, също се чувстват объркани кои са, какви са. Ясно е, че стереотипите се формират през дълги периоди от време. Много е трудно те да се променят. Но това за източноевропейците е създадена отвън идентичност. Моята идея е, че ако осветлим тези нереални образи и кажем, че те не отговарят на истината, ако показваме различни истории – това е начин да се преодолее такъв тип мислене."

Книгата на Ива Александрова очаква и своето българско издание, чуйте разговора с нея в "Какво се случва".

Снимка – amazon.com


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна