Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иван Кънев: Без съсловие на фелдшери и лекарски аситенти професията не може да просперира

Снимка: архив

На 15 август България и българските медици отбелязват Деня на Спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински служители, починали по време на работа или непосредствено след нея от изтощение, заразяване от болестите на своите пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали, загинали при спасяване на пострадали.

Иван Кънев е медицински фелдшер, който вече е подал предизвестие за напускане и иска да се махне от работата си в Спешна помощ

“С всичко, което се случва с медицинските фелдшери, най-вероятно в най-скоро време всички ще напуснат системата на здравеопазването. Основното нещо, което очаквам е разбиране от страна на политиците. На второ място, държавниците и тяхната воля за създаването на наша съсловна организация, за което се борим вече десетки години и така и не можем да го постигнем“, каза в “Преди всички“ фелдшерът Иван Кънев.

“Без съсловие на фелдшери и лекарски асистенти, без съсловна организация няма как да просперира тази професия и съответно колегите да работят качествено и да дадат всичко от себе си. Във всички правителства на републиката, които сме имали до момента, нашият съюз на фелдшерите и лекарските асистенти е входиран, искания минават в пленарна зала, донякъде сме стигнали на първо четене, но поради някакви лобистки искания на определени хора, така и не се учреди тази организация. В момента по закон фелдшерите сме задължени да членуваме в съсловната организация на медицинските сестри, не мога да практикувам професията си, без да членувам в тази организация и да им плащам месечния членски внос“, каза още Кънев.

Обещанието от страна на министъра за фокус върху остойностяването на труда на медиците

“Нов министър, нов ПР. Как ще създадеш работна група от представители на лекари и медицински сестри, нормално е те да защитават правата на лекарите и медицинските сестри. Нито в БАПЗГ, нито в БЛС имат нямат компетентност и експертиза за това“, каза още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.