Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„От спасение се нуждаят медиците“

4
Снимка: Радио Шумен

Днес е Денят на спасението. Той е учреден през 2005 г. по предложение на главния редактор на вестник "Български лекар" д-р Тотко Найденов, с подкрепата на Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, ВМА, БЧК и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински служители, починали по време на работа или непосредствено след нея от изтощение, заразяване от болестите на своите пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали, загинали при спасяване на пострадали.

Нямаше медици пред Хирургическия блок на Многопрофилната болница в Шумен точно в 12 ч. днес. „Самите ние вече се нуждаем от спасение, кой ще прегледа пациентите, ако излезем пред сградата?“ Това каза д-р Петко Загорчев, прелитайки през коридора на спешното приемно отделение.

Едва ли някой се изнедадва, че медиците са уморени и неудовлетворени. Между две повиквания на линейките пред Центъра за спешна медицинска помощ излязоха неколцина медици. Ето какво заявиха шофьорът Йордан, фелдшерът Гаро Уванесян и медицинската сестра Калинка Николаева, близки на пациенти и Станка Енева, която обслужва параклиса.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени