Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена монументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija Balgarsći jazić").

Събитието ще се състои в Българската къща, съобщи БТА, позовавайки се на информация на Петронела Шехаби от вестника на българското малцинство в северната ни съседка - "Наша глас".

Отец Яни Василчин е декан на енорията в Стар Бешенов в продължение на 32 години. За своите заслуги е удостоен с титлата “Почетен гражданин на Стар Бешенов“. Той е дългогодишен сътрудник на Съюза на банатските българи в Румъния.

"С този велик труд отец Яни Василчин отново доказа, че е истински наш патриарх. От Съюза на банатските българи от Румъния сме благодарни за възможността да издаваме такава книга и сме убедени, че отец Василчин  ще ни радва с още много такива трудове", посочва Георги Наков, депутат на Българското малцинство в Румънския парламент. 

Книгата ще бъде представена също в Тимишоара, Букурещ и София.

Съставил: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени