Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония и България ще честват заедно Кирил и Методий, Климент и Наум и цар Самуил

| обновено на 15.08.22 в 17:33
Драги Георгиев
Снимка: БГНЕС

Северна Македония и България ще честват заедно светите брята Кирил и Методий, Климент и Наум и цар Самуил. Това обявиха от Съвместната мултидисциплинарна комисия по образователните и исторически въпроси, създадена с Договора за добросъседство. Отправени са и 7 препоръки за учебниците. За първи път от своята 4-годишна работа Комисията излиза с препоръки за общо честване на исторически лично и за промени в историята за 5-ти клас в България и за 6-ти в Северна Македония.

Македонските и българските историци се договориха за цар Самуил, че той е владетел на голяма средновековна държава, която в по-голямата част от съвременната историческа наука е считана за Българско царство с център в територията на днешна Република Северна Македония.

Комисията в продължение на над две години не успяваше да постигне консенсус за цар Саумил. За светите брята Кирил и Методии българските и македонските историци се договориха върху формулировката, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа".

За Свети Климент в препоръките е посочено, че след Великоморавската му мисия той е потърсен в сревновековната българска държава и около 886-та година княз Борис Михаил го изпраща в Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа. За Свети Наум Охридски е записано, че след смъртта на свети свети Кирил и Методий пристига в средновековна България и е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа.

За учебниците и постигната договореност за античната история и промени в учебниците и на двете държави, че нацията има продължение от античността до наши дни. Историците се съгласиха и че се прави голяма манипулация с историческите карти за този период и се очаква те да бъдат по-ясни и с по-прецизни термини. Средновековието, 20-ти век, Холокостът, Втората световна война са теми, за които тепърва ще бъдат издавани препоръки на Смесената комисия. 

Няма срок, в който българо-македонската комисията трябва да завърши работата си относно периода на Средновековието. Това заяви македонският съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Драги Георгиев.

 "Докато двете страни не постигнат съгласие, комисията няма да излезе с препоръка за промяна в съдържанието на учебниците по история", подчерта Георгиев.

"Ние никога не сме мислили, че може да имаме унисон на мислене. Този период несъмнено ще бъде тежък, мъчен период, по който дискутираме, и в крайна сметка ако ние се договорим и успеем да намерим някакво решение, ще го представим", заяви Георгиев, който подчерта, че работата на българо-македонската комисия не е да променим историографията в двете страни, а да допринесе за подобряването на двустранните отношения между София и Скопие.

"Има неща, по които има недоразбиране и които могат да предизвикат нарушаване на отношенията между два народа и две държави, а също така могат да предизвиат сред младите генерации и омраза, и така нататък", добави той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна