Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обещава съдействие на международни специалисти за посещение в Запорожката АЕЦ

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще направи "всичко необходимо", за да позволи на специалисти от Международната агенция за атомна енергия да посетят Запорожката атомна електроцентрала. Това увери говорителят на външното министерство Мария Захарова.

В публикувано днес изявление руското външно министерство отново обвинява Украйна в "разрушителни действия". Двете страни повече от седмица взаимно се обвиняват, че обстрелват най-голямата ядрена електроцентрала в Европа.

По-рано стана ясно, че руските сили, които са окупирали централата, предлагат временно спиране на огъня. Владимир Рогов от военно-гражданската администрация на окупационните сили препоръча на ООН и ЕС да обсъдят спиране на огъня вместо демилитаризация на зоната около Запорожската АЕЦ.

Незабавно изтегляне на руските войски от станцията поискаха всички държави от ЕС и други западни страни начело със Съединените щати. Според тях това ще позволи на Международната агенция за атомна енергия да извърши проверката си.

В същото време според британското разузнаване, Москва напредва в подготовката за провеждане на референдум за присъединяването на Донецка област към Руската федерация, макар датата все още да не е обявена. В реч при откриването на оръжейно изложение край Москва руският президент Владимир Путин похвали руските войски в Украйна, които "стъпка по стъпка освобождават земята на Донбас" и "носят свобода на други народи".

Украинските сили съобщиха за масиран руски обстрел и опити за настъпление към няколко града в източната част на Донецка област, както и на градове на южния фронт, особено в района на Херсон, който е в ръцете на руските сили, но където украинските войски постоянно си връщат територия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени