Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдното министерство на САЩ отказа да обяви обосновката на ФБР да обискира имението на Тръмп

"Мар-а-Лаго", частен клуб на Доналд Тръмп във Флорида
Снимка: Ройтерс

Федералният правосъден орган отказа молбата на  американски медии и за публикуване на документа, с който ФБР е привело доказателства, за да се обоснови нуждата от обиск на Мар-а-Лаго.

Според министерството на правосъдието оповестяването ще нанесе непоправими вреди на разследването. По-конкретно става дума за посочване поименно на свидетели, разпитвани от ФБР. Беше потвърдена и информацията, че разследването се отнася и за топ секретни материали. 

След отказа на американското министерство на правосъдието съдия трябва да реши дали обосновката на ФБР да остане запечатана или да се проведе изслушване на двете страни преди вземане на решение. 

Обиска на Мар-а-Лаго миналата седмица разгорещи страстите в една така или иначе напрегната политическа обстановка. Самият Тръмп заклейми обиска и заяви, че всички конфискувани материали са били „разсекретни.“ 

Toп демократът и топ републиканецът от Комисията по разузнаване към Сената междувременно изпратиха писмо до Министъра на правосъдието и Директорът на националното разузнаване, за да разберат каква точно класифицирана информация е била иззета от Мар-а-Лаго  и с искане за оценка на риска за националната сигурност. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!