Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозна глоба грози Община Дупница заради закъсняла рекултивация на закритото градско сметище

Сметище в местносста Злево
Снимка: МОСВ

Община Дупница може да получи солидна глоба в размер на 8-цифрена сума в евро, заради закъснялата рекултивация на закритото преди 4 години градско сметище, стана ясно след среща на представители на общините в Екоминистерството  по проблемите с отпадъците. В такава неблагоприятна ситуация са още две общини в Кюстендилско - Бобошево и Кочериново, от общо осем за страната.

На тези община е даден срок до 30 септември тази година да извършат техническата рекултивация - нещо, което Дупница едва ли може да реализира, след като самата рекултивация на сметището в местността Злево на терен над 80 декара започва едва преди месец.

Сметището край Бобошево пък се рекултивира от няма и месец, а Община Кочериново ще започне в началото на септември, обяви кметът Иван Минков.

От МОСВ обявяват, че ще правят проверки на обектите за рекултивация всяка седмица и резултатите от проверките ще се обявяват публично. А ако се стигне до санкции, то всеки просрочен ден ще носи допълнителна като размер глоба.

Забавянето на рекултивацията в трите общини е по различни причини - в Дупница имаше няколко обжалвания след проведен търг за фирма изпълнител, от Общината в Бобошео се оправдават, че при служебните правителства в министерствата и по инстанциите се забавили фатално, в Кочериново имало проблем с отчуждавания на имоти. Иначе Дупница от три години кара боклука си в депо в София, а Кочериново и Бобошево - в депото в Благоевград и това и струва сериозни средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени