Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Девет села в Плевенско в риск да останат без дърва за огрев

Иван Мариновски
Снимка: Латинка Светозарова

И тази година Община Плевен предоставя на преференциални цени на местното население дърва за отопление.

Община Плевен средно годишно има право да отсича около 11 000 плътни кубически метра дървесина. Иван Мариновски – директор на ОП "Управление на общински земи и гори":

"Около 90% от лесфонда, предвиден да се използва през настоящата година, се дава на преференциални цени на местното население. Това са 24 населени места. Всяка година общината губи от това около 250 000 лева. Всяко домакинство може да получи до 4 кубика. С предимство са домакинствата с постоянен адрес".

Девет села обаче могат да останат без огрев заради подадена жалба от фондация с мотив, че около общинските гори има повсеместна сеч на частни и държавни гори и ако общинските се изсекат, вид птици няма да може да гнезди в района. Процедурата по разрешаване на случая отнема време и това създава предпоставка тези населени места да останат без дърва.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.