Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес: Скоро Испания ще подобри енергийните си връзки с Европа

Испанският премиер Педро Санчес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че скоро страната му ще подобри енергийните си връзки с останалата част от Европа. Той направи това изявление по време на посещението си на канарския остров Ла Палма, където провери как върви възстановяването на щетите след опустошителния вулкан Кумбре Виеха, който изригна на острова на 19 септември миналата година. Пред медиите Санчес каза, че и през ум не му е минавало да прави нови промени в кабинета си и призова опозиционната Народна партия да подкрепи плана на правителството за енергоспестяване.

„Скоро ще можем да изпълним тази своя мечта“, каза Санчес и изрази задоволство, че германският канцлер Олаф Шолц подкрепя спешното ускоряване на завършването на газопровода MidCat.

Сега проектът спира до Осталрик, в близост до Жирона, автономен регион Каталуния, но идеята е да се продължи с европейски пари, да премине през Пиринеите и да достигне до Франция, откъдето ще се свърже с останалата газова мрежа на Европа. 

Само така според Педро Санчес Испания ще помогне на държавите-членки да преодолеят проблемите с намалените доставки на руски газ от началото на войната с Украйна. Увеличения приток на природен газ ще дойде както от Алжир, така и от втечнения газ от Съединените щати, чиито танкери използват испанските пристанища.

Междувременно Испания пусна в действие най-голямата слънчева електрическа централа в Европа. Тя се намира в провинция Касерес, област Естремадура и е съставена от 1.5 млн. фотоволтаични модула. Мощността ѝ е 590 мегавата и може да захранва с електричество 334 000 домакинства. Увеличаването на производството на ток чрез слънчева енергия и намаляване на зависимостта от изкопаеми горива е една от целите на настоящето правителство, заложени в Плана за възстановяване след пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени