Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 11 загинали при турски удар срещу граничен пост в Сирия

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС, архив

При турски въздушен удар по сирийски граничен пост са загинали 11 души, съобщава Франс прес. Турция възобнови нападенията срещу кюрдските бойци, които контролират граничния район в Сирия и Анкара смята за терористи.

За нападението срещу граничния пункт в близост до град Кобани съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, без да уточнява дали жертвите са от правителствените сили или кюрдски бойци.

Силите на сирийския режим са разположени в контролирани от кюрдите райони близо до границата с Турция като част от споразумения, предназначени да спрат офанзиви на Анкара, насочени към кюрдските сили.

Въздушният удар идва след сблъсъци през нощта между турската армия и водените от кюрдите Сирийски демократични сили. По-рано кюрдските сили нанесоха удари на територията на Турция.

Ако се потвърди, че при въздушното нападение са убити военни от правителствените сили на Дамаск, атаката ще отбележи една от най-големите ескалации от две години, когато сирийската армия уби 33 турски войници в северозападната провинция Идлиб.

Турция засили атаките си в контролираните от кюрдите райони на Сирия, след като срещата на върха с Иран и Русия на 19 юли не даде зелена светлина за нова офанзива.

Анкара се противопостави на сирийския президент Башар Асад и подкрепя бунтовниците. Но миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова за помирение между сирийското правителство и опозицията.

Коментарите на Чавушоглу бяха възприети като очевидно облекчаване на дългогодишната враждебност на Анкара към правителството на Асад и разгневиха сирийската опозиция и бунтовнически групи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна