Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Снимка: Георги Цветков, БНР

Инфлацията във Великобритания е скочила до нов 40-годишен връх през юли поради покачващите се цени на храните, сочат официални статистически данни. Към кризата с разходите за живот се добавят прогнозите за рецесия, предаде АФП.

Годишната инфлация в Обединеното кралство се ускори през юли до 10,1% от 9,4% през предходния период и малко над пазарните прогнози от 9,8 процента, показват данни на официалната британска статистика.

Това е най-високата инфлация във Великобритания от февруари 1982 г.

Графика на годишната инфлация във Великобритания


На месечна база потребителските цени се повишиха през юли с 0,6% спрямо юни, когато нараснаха с 0,8% и при пазарни очаквания за нарастване с 0,4 на сто.

Ускоряването на британската инфлация през юли се дължеше на по-силното повишение на цените на жилищата и  комуналните услуги (ръст с 20% след повишение с 19,6% през юни), на цените за отдих и култура (5,6% спрямо 4,8% месец по-рано), на храни и безалкохолни напитки (скок с 12,6% през юли след растеж с 9,8% през юни) и на цените в ресторанти и хотели (повишение с 8,9% след нарастване с 8,5% през юни).

В същото време има слабо забавяне на ценовия растеж в транспорта (до 14,8% от 14,9% през юни).

По-рано този месец Английската централна банка предупреди, че тази година инфлацията ще се покачи до малко над 13 процента, което е най-високото ниво от 1980-та година насам.

Тя също така прогнозира, че страната ще навлезе в рецесия, която ще продължи до края на следващата година, като официалните данни от миналата седмица показаха, че британската икономика се е свила през второто тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени