Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова е сред звездите на "Варненско лято" тази година

Владимир Стоянов, Красимира Стоянова, Милен Божков и Павел Балев във Варна
Снимка: ТМПЦ-Варна

Примата Красимира Стоянова е истинска ярка звезда на световната оперна сцена - част от това, което тук наричаме „българското оперно чудо“. На 16 август тя отпразнува рождения си ден във Варна, където на следващата вечер Варненската опера и Международния музикален фестивар "Варненско лято" ще представят концертно изпълнение на операта "Отело" от Верди. А това е една от коронните роли в репертоара на Красимира Стоянова, дори един испански критик беше написал преди време, че когато българската прима участва в тази опера, заглавието трябва да се променя на „Дездемона“. 

Заедно с Красимира Стоянова варненската публика ще аплодира чудесно подбран и вълнуващ състав: в ролята на Отело е тенорът Милен Божков, а Яго е прочутият български баритон Владимир Стоянов, носител на престижното италианско звание "Рицар на Верди". Трупата на Варненската опера ще ръководи маестро Павел Балев - един от най-успешните наши диригенти по световните сцени и постоянен гост-диригент на Държавна опера - Варна.

Какви са предизвикателствата на откритата сцена и на концертното изпълнение, и какво предстои през новия творчески сезон за оперната прима Красимира Стоянова - чуйте в интервюто за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна