Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха 6-има за крадени коли за близо 4 млн. лв.

| обновено на 17.08.22 в 12:19
3
Снимка: Цветелина Рандева

В Бургас задържаха шестима души, сред които и жена. Откраднали са 39 луксозни автомобила, чиято стойност е близо 4 млн. лв.  Колите са произведени след 2020-та година. Единият от престъпната група е бивш служител от системата на МВР.

28 от автомобилите вече са зад граница, през Турция към страни от Близкия Изток.

Автомобилите, които са били противозаконно отнети са минавали пререгистрация в сектор „Пътна полиция“. 11 от превозните средства са на паркинга в Областната дирекция на МВР, останалите вече са зад граница с пренабити номера на рамата и нови фалшиви документи на регистрация. Това каза зам.- окръжният прокурор на Бургас Светослав Маринчев.


"В качеството им на обвиняеми са привлечени 6 лица. За ръководителя на престъпната група е предвидено наказание от 5 до 15 години лишаване от свода. За останалите членове на групата предвиденото наказание е от 3 до 10 години затвор. Разследването протича от края на месец май до момента. Има извършени огледи, направени са разпити на свидетели и са образувани други две досъдебни производства. Периодът на действие на тази организирана престъпна група е от ноември 2020 година."


Двама от задържаните са с подписка, със забрана да напускат страната. Специализираната полицейска операция е извършена на територията на Бургас. Всяка една от колите е на стойност между 70 и над 200 хиляди лв. Към момента се установява и дали има служители, които са съдействали при пререгистрацията на откраднатите автомобили, посочи старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР.

"От началото на 2021 година регулярно постъпваше информация в ОД на МВР по отношение, че се извършва престъпна дейност с изкупуване на автомобили от висок клас, на които се променят идентификационните номера и с неистински документи се извършва тяхната пререгистрация.

Ръководителят на групата е създал една стройна структура за изкупуване на автомобили, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами, на територията на България и на други европейски държави. 

След това се регистрира към секторите на Пътна полиция в Бургас и страната.


Има вероятност утре на четирима от задържаните да им бъде гледана мярката за оставането им за постоянно в ареста, допълни прокурор Светослав Маринчев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени