Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кожата при екстремни климатични условия като тези на Антарктика и как да използваме тези проучвания

Доц. Иван Богданов: Микробиомът - как ще пазим човешката кожа в бъдеще

Водещ дерматолог, венеролог и част от единствения дерматологичен екип на Антарктика е гост в подкаста "Кожа и слънце"

3
Доц. Иван Богданов

Как влияе слънцето на ледения континент Антарктида върху кожата ни и в кои области могат да се използват събраните научни данни при поредица от проучвания на български учени, сред които и водещи наши дерматолози  за адаптацията на кожата към климатичните условия на Антарктика? За това разказваме в този епизод на тематичния подкаст на БНР - "Кожа и слънце".

Гост в епизода е:  

✅Доц. Иван Богданов - дерматолог и венеролог в Клиниката по Дерматология и Венерология в Токуда Болница София

Слушайте епизода тук:


Или тук:


От разговора ще научите:

Българските дерматолози са първите, които стъпват на Ледения континент

Какъв е приносът на българската дерматологична школа към науката в света

Кога започват първите проучвания на Антарктика на екипа на проф. Николай Цанков

Кой остров на Антарктическия полуостров носи името на проф. Цанков

✅ Какви данни за физиологията на кожата се събират в продължение на 6 полярни експедиции

✅ Кое мотивира доц. Иван Богданов да замине на Антарктика

✅ Защо на студения континет се натрупва многократно по-висока доза ултаравиолетова радиация

✅ Как влияе на това натрупване озоновата дупка

✅ Защо се отваря нова озонова дупка на Северния полюс, а тази на Южния се свива

✅ Какъв нов мащабен международен проект се очаква за влиянието на ултравиолетовата радиация върху кожата

✅ Как трябва да предпазват кожата си хората на Антарктида

Какви са рисковете за кожата от светлината и водата там

Какви са най-новите изследвания на екипа по проекта за микробиома на кожата

✅ Защо тези проучвания ще могат да се използват, ако хората населят студени планети като Марс или как биха били полезни в криминологията

Антарктида
"Знанията и проучванията в областта на дерматологията за хората, пребиваващи на Ледения континент са много оскъдни и затова всичко събрано досега от нашите колеги за физиологията на кожата, за трансепидермалната водна загуба, за реактивността на кожата в антарктическия климат е публикувано в сериозни научни издания", каза за БНР доц. Иван Богданов.

Той е част от единствения дерматологичен екип от учени на ледения континент в 28-та Българска антарктическа експедиция по проект за изследване на физиологията на кожата при екстремни климатични условия и ултравиолетовото натоварване.

"Това, което установихме е, че на Антарктика а за едн месец човек натрупва доза ултравиолетова радиация, колкото се натрупва за две години при хора, работещи на открито в Европа. Това се дължи на липсата на замърсители на студения континент и на отразяването на слънчевата светлина.

Проектът, който в момента изпълняваме на континента е с фокус  - кожната микрофлора - т. нар. микробиом, който навлезе моного като терминилогия. Той касае всъщност съвкупността от геномите на съответните микроорганизми. Той е нещо уникално, по-уникално от пръстовите отпечатъци. Неговата структура може да се промени под влияние на външната среда и на самата кожа. Изследваме го чрез модерните PSR - изследвания.

Това би било от полза на бъдещето, ако хора живеят по-дълго на Антарктика или ходят на туристически посещения там или пък, ако населят студени планети като Марс или други пустинни светове. Също тези изследвания биха могли да се използват в криминологията, ако не може да се вземе пръстов отпечатък", разказа още доц. Богданов.

Антарктида

Работата на дерматолога д-р Иван Богданов е част от първия етап на проучването. Изследват се степента на хидратация на роговия слой на кожата, пигментацията и зачервяването в зони, изложени на влиянието на климата, а също и защитени от екипировката. Проектът е на тема -  „Функционална адаптация на кожата към климатичните условия на Антарктика“. С помощта на специални персонални дозиметри се отчита общата доза ултравиолетова радиация, получена от полярните изследователи в рамките на различни зони, обект на научни изследвания (ледници, морска повърхност, скалисти региони), както и в рамките на Българската антарктическа база от специалистите по логистика.


Доц. Иван Богданов е дерматолог и венеролог. Завършва 1-ви цикъл на медицинско образование в Университет “Жозеф Фурие” Гренобъл, Франция през 2000 г. Завършва медицина в МУ-София през 2006 г. През 2013 г. д-р Богданов придобива научна степен “Доктор по медицина” в МУ-София с дисертация на тема: „Комбиниран климатолечебен метод в терапията на псориазис”. Специализира в Университетска болница „Сейнт Луи” – Париж, Франция и в London Clinic, Великобритания. Редовен специализант в Токуда Болница София от 2010 до 2014 г. От 2010 г. е част от екипа на Клиниката по Дерматология и Венерология в Токуда Болница София. Член на Европейското дружество по дерматология и венерология, Член на Управителния съвет на Българското дерматологично дружество. Носител е на наградата „Лекар на годината – 2018“ от Наградите "Даниела Сеизова - в името на живота". През същата година е отличен и в категориите "Борец за правата на пациента" и „Институция, кореспондираща най-добре с пациентите" от Наградите "Даниела Сеизова - в името на живота".

Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Soundcloud
Apple Podcasts през iTunes


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна