Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЮНЕСКО с поредно признание за НДФ "13 века България"

Жан Ив Льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране на ЮНЕСКО, в официално писмо потвърждава от името на Генералния директор на организацията, че официалните отношения с Националния дарителски фонд "13 века България" са подновени със срок до 2027 година.

"Фондът е единствената по рода си организация в България с подобен статут, казва изпълнителният директор Слава Иванова. – Очевидно е, че НДФ "13 века България" е отговорил на високите изисквания на ЮНЕСКО с работата си по програмата на световната организация и в отговор на това тя подновява взаимоотношенията си с Фонда и го облича с доверието си за нови шест години“.

Статутът на партньор се присъжда, съгласно Директивите за отношенията на ЮНЕСКО с фондации и подобни институции, одобрени от 26-ата сесия на Генералната конференция, за осъществяването на цели в съответствие с идеалите на ЮНЕСКО и етичните принципи, утвърдени от международната общност, включително тези, прокламирани от Всеобщата декларацията за правата на човека, за принос в осъществяването на програмата и целите на ЮНЕСКО и за реализирането на проекти в духа на международното сътрудничество и взаимопомощ, с респект към културната идентичност.

"НДФ "13 века България", в съответствие с приоритетите на ЮНЕСКО, ще продължи активно да подпомага културата, образованието, изкуството в подкрепа на толерантността и разбирателството", допълва Слава Иванова.

Дейността на Фонда е неразривно свързана със световната организация. Традиционно под патронажа на ЮНЕСКО се провежда Международният младежки артфестивал "Река на толерантността" с участие на студенти и преподаватели от художествените академии на балканските страни. За тазгодишното издание в специално видео г-н Тусан Тиендребеого, секретар на Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване на ЮНЕСКО, приветства участниците и даде изключително висока оценка за дейността на Фонда.

Основната тема на младежкия фестивал – "Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност" отразява идеите, целите и основните приоритети на ЮНЕСКО. Събитието трайно е свързано с подкрепата, подпомагането и развитието на разнообразието на художествени посоки в съвременното изкуство на балканските държави. Едновременно с това участниците се обединяват около идеята за толерантност и взаимно разбирателство, за опазването на художественото наследство на Балканите.

За трети пореден път НДФ "13 века България", съвместно с УНИЦЕФ, ще проведе конкурс между възпитаниците на художествените училища в България – "Заедно в изкуството за по-добро бъдеще". Темата, по която създават произведенията си младите творци, се определя всяка година от УНИЦЕФ - България.

"Подновяването на отношенията с ЮНЕСКО до 2027 година е висока оценка за цялостната дейност на НДФ "13 века България", заявява в заключение Слава Иванова. – Високата чест поставя нови задачи и предизвикателства пред Фонда да продължи да развива дейността си в предначертаните посоки, но и да търси нови пътища за по-наситено свързване с програмата на световната организация."


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.