Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбите на дребно в САЩ през юли останаха на нивата от предходния месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно в САЩ през юли остана на нивата от предходния месец, тъй като намаляващите цени на бензина доведоха до по-слаби продажби по бензиностанциите, но потребителските разходи изглеждат все още стабилни, което може допълнително да смекчи страховете, че водещата световна икономика вече е в рецесия.

Продажбите на дребно в САЩ през юли бяха без промяна (0,0%) спрямо юни, когато нараснаха с 0,8% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1%), показват данните на Департамента по търговия, публикувани в сряда, докато осредните прогнози бяха за слабо повишение с 0,1 на сто.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се повишиха през юли с 0,4% след повишение с 1% месец по-рано.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, отбелязаха растеж от 0,8% след аналогично повишение през юни, докато осреднените очаквания бяха за по-слабо тяхно повишение с 0,6 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като днешните данни предполагат добър икономически старт на третото тримесечие.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени