Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край: 24 партии и 7 коалиции подадоха документи за изборите

Снимка: БГНЕС

Изтече крайният срок за подаване на заявления за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори. 24 партии и 7 коалиции са декларирали в Централната избирателна комисия желание да участват във вота на 2 октомври.

Спокойно и без обичайния наплив в последния ден протече подаването на документи за участие в предсрочния парламентарен вот. Сред избралите да внесат подписи часове преди крайния срок беше и партия "Атака". Лидерът ѝ Волен Сидеров обясни, че амбицията е да се върнат в парламента:

Всички подали заявления в последния момент ще получат регистрация в условие на неприключила проверка. След като ГД ГРАО провери подкрепящите подписки, ще стане ясен окончателният брой на регистрираните формации. 

Всички 24 партии и 7 коалиции, които подадоха до 17 часа документи в Централната избирателна комисия, ще получат още днес регистрация за участие в изборите на втори октомври, но за част от формациите проверката на подписите все още не е приключила, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова и коментира :

"За 5 от партиите и за 3 от коалициите ЦИК ще трябва да вземе своите решения в условия на неприключила проверка в случай, че в останалата част документите отговарят на изискванията на закона. Предполага, че е така. На брифинга на ЦИК през утрешния ден ще бъде предоставена информация за взетите решения".

Ако проверката покаже по-малко от 2500 подкрепящи избиратели, дадената регистрация ще бъде заличавана. 

До 27 ми август могат да се правят промени в съставите на коалициите.

Това е и срокът, в който трябва да стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят самостоятелно или съвместно. В близките дни предстои среща на лидерско ниво, след която ще стане ясно крайното решение. До 30 август трябва да се регистрират кандидат-депутатските листи, а на 31-ви ще бъде теглен жребият за поредността на формациите в бюлетината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени