Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Великотърновският областен управител иска спешно съдействие от правителството за ремонт на ВиК-мрежата

Георги Гугучков, областен управител на Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков ще търси спешно съдействие от служебния министър на регионалното развитие и от правителството за държавно финансиране за неотложни ремонти на водопроводната мрежа в региона. Във Великотърновско 20 населени места са на режим на водата, а в осем свищовски села беше обявено бедствено положение.

Георги Гугучков сформира областен кризисен щаб за безводието във Великотърновско. Най-тежко е положението в общините Свищов и Павликени. 

Решение от днес за утре на проблема с липсата на вода няма, целта е да осигурим питейна вода за засегнатите 20 населени места, коментира за БНР областният управител: 

"Аз много добре зная, че нито ще променим сега водопроводи, нито ще решим въпроса с водоизточниците. Мен най-вече ме интересува осигуряването на населението с питейна и вода за битови нужди".

Кметовете и на десетте общини в областта са заявили, че ще намерят водоноски. От Националния военен университет могат да осигурят 6 цистерни за питейна вода. 

Великотърновският областен управител Георги Гугучков ще моли за спешно държавно финансиране на най-проблемните водопроводи в региона:

"И 100 метра да се подмени водопровод, той води до подобряване състоянието на водоснабдяването, не го решава. Аз съдействието ще го търся, надявам се на някаква помощ“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.