Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина

КФОР, Косово
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите на НАТО в Косово са готови за намеса, ако стабилността в отношенията между Белград и Прищина е заплашена. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Брюксел, където след седмици на напрежение между Белград и Прищина утре ще разговарят сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти.

Напрежението между Сърбия и Косово заради изискването жителите на сръбските общини в страната да сложат издадени от Прищина регистрационни табели на колите си. След масово недоволство, създаване на пътни барикади в сръбската част, и под натиск от Съединените щати, правителството на Албин Курти отложи влизането в сила на мярката до 1 септември.

Едновременно с това обаче косовският премиер заяви, че "агресивните политики" на Белград могат да прераснат в нападение срещу Косово във всеки един момент.

Утре под егидата на Европейския съюз той ще разговаря със сръбският президент Александър Вучич. Ден преди срещата Вучич се срещна с ръководителя на НАТО, който заяви, че военните на алианса в Косово са готови за действие при ескалация.

"НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на терен. Нашата мироопазваща мисия КФОР (KFOR) е съсредоточена върху дадените ѝ от ООН правомощия. Ако стабилността бъде заплашена, КФОР е готова да се намеси и ще направи всичко необходимо, за да гарантира спокойна и сигурна среда и свободата за движение на всички хора в Косова".

От своя страна Вучич заяви, че очаква труден разговор с косовския премиер Албин Куирти, защото между двамата има несъгласие за почти всичко:

"Имаме нашата история, която не е лесна и не е проста, но искаме да заздравим сътрудничеството с Кейфор и НАТО и искаме да избегнем всякаква възможност за ескалация или конфликт", заяви сръбският президент.

Според цитирани от Ройтерс анализатори, Белград ще поиска по-голяма автономия на сръбските общини в Косово, в замяна на това жителите им да сложат общите регистрационни табели на колите си. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!