Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поне 12000 работни места от въгледобива трябва да бъдат прехвърлени до 2026 г. към други икономически сектори

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Най-малко 12 000 работни места от въгледобива трябва да бъдат прехвърлени до 2026-та година към други икономически сектори заради намаляване на търсенето на въглища от ТЕЦ.

Това предвиждат териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които са предложени от Министерството на енергетиката за обществено обсъждане. Те са част от общата рамка за постигане на Европейските цели за нисковъглеродна икономика.

В специално становище от КНСБ посочват, че ако такова съкращение на работещи се приложи на базата на политическо решение, ще има сериозни социални сътресения. Вицепрезидентът на синдиката Огнян Атанасов коментира:

"По това, което ни се представя, в Стара Загора всъщност близо 80% от работните места ще бъдат засегнати в едни кратки срокове, което не е реално. За районите като Кюстендил и Перник дори ни се обяснява, че 2027 г. дори няма да има заети хора в енергийната и минната промишленост. Никой не може да каже в момента колко ще бъдат освободени. На този етап, в следващите три до пет години, на който не му е ясно, че ще се произвеждат въглища и електроенергия от тях, значи нищо не разбита от енергетика".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.