Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световното турне на "Летящият Бах" ще премине през Варна

Трупата Flying Steps прави мост между бароковата музика и уличните танци

4
Снимка: Flying Steps

Театралният и музикалният фестивал „Варненско лято“ си подават ръка в обща програма, наречена "Интермецо". В нея на 20 август ще се представи прочутата формация за брейк танци Flying Steps от Германия. Шоуто е в Летния театър на Варна от 20.30 ч.

През 2011 г. зрелищният спектакъл "Летящият Бах" беше отличен със специален приз на най-престижните германски музикални награди Echo Klassik. Причината за това е успешният опит на Flying Steps да съчетаят улични танци с части от "Добре темперирано пиано" на Йохан Себастиан Бах, изпълнени на сцената на пиано и клавесин, и "оцветени" с електронни звуци, типични за брейка. 


Един от „летящите“ е Ниран Чантабуаси, известен като Лил Рок (Lil Rock). От 2005 г. е в трупата Flying Steps - четирикратни световни шампиони по улични танци. Свидетел е на зараждането на идеята за "Летящия Бах" и участва в създаването на спектакъла.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той сподели:
"Идеята се зароди в края на 2009. Беше на Ватан Базил, основателя на Flying Steps, който искаше да направим по-мащабна продукция. Желанието му беше да ни постави на фона на класическа музика. Но самият той няма класическа основа и му трябваше човек, който да му разясни класическата музика. Затова покани Кристоф Хагел - диригент от Берлин, който прави много кросоувър проекти. Той дойде на едно наше шоу и ни видя да танцуваме. И каза: "Ако ще използвате класика, трябва да е Йохан Себастиан Бах - той има перфектните композиции, които ще паснат на вашия маниер на танцуване". 

И така започнахме да работим заедно през 2010-а - той идваше, свиреше ни, обясняваше ни гласоводенето и контрапункта в прелюдите и фугите от "Добре темперирано пиано". Първоначално никой от нас нищо не разбираше, защото ние бяхме свикнали на ритъм, на електронните бийтове, на ударни инструменти и разни ефекти. Пътят беше труден, но за късмет аз бях свирил малко на пиано и на китара. Затова си поставих за цел да задълбая в музиката на Бах и всъщност дори понаучих пиесите, по които правехме хореографии. В този процес аз осъзнах сложността на фугите, например, различните гласове и контрапункта, така че да мога да ги преведа на езика на танца. Кристоф също се стараеше да ни обясни, но като музикант на танцьори, а аз бях и двете, затова можех да правя прехода по-плавен. И така се получи диалогът, който се вижда веднага по време на шоуто. Премиерата направихме през 2010 и оттогава пътуваме с „Летящия Бах“ по целия свят."


Във Варна тази седмица очакват с нетърпение Лил Рок и заради обещания уъркшоп по хип-хоп танци на 19 август в The Center. Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна