Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спелеологът Иво Калушев: Понор планина е оставена без вода по напълно неестествен начин, от години водата се отвежда в друга посока

Къде е водата на Своге и Искрец? Природен феномен или човешка грешка?

Димитър Куманов, "Балканка": В ситуация на маловодие НЕК не пуска капка вода в нарушение на Закона за водите

Столичната община изпрати питейна вода на жителите на Своге в ситуация на криза след пресъхването на местните водоизточници.
Снимка: БГНЕС

Къде е водата на Своге и Искрец? Природна аномалия или човешка грешка е в основата на безводието?

В предаването "Преди всички" свои версии и мнения изложиха двама експерти.

"И двете хипотези най-вероятно са верни. Най-вероятно има събитие от геоложки характер в основния пещерен колектор на Понор планина – срутване или отваряне на голям подземен обем, който поема водата в системата. Намаляването на нивото на пещерния сифон в пещерата Душника показва изтичане на гигантски обем струяща вода нанякъде.

Но и тезата на г-н Куманов (Димитър Куманов- бел. ред.) е абсолютно вярна – петроханската деривация действително отклонява всички води от южния склон на централното било на планината и ги отвежда на север – към Бързия и Монтана. Това са водите на цяла Понор планина, водата, която е създала карстовата система и изворите на Искрец. Тази вода от години е отведена в друга посока."

Това коментира Иво Калушев – пещерен водолаз, спелеолог от Национална агенция за контрол на защитените територии (НАКЗТ) в Стара планина.

Според Калушев, "не е нормално цяла планина да се лиши от водата ѝ – Понор планина е оставена без вода по напълно неестествен начин".

"Деривацията не би трябвало да съществува", категоричен е спелеологът.

Районът на Свидня и Искрец, 2021 г.   Снимка: БГНЕС

Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка" алармира отдавна за въпросната деривация. Пред БНР той уточни, че деривационните канали за каскадата "Петрохан" са собственост и се обслужват от НЕК, а самата каскада се обслужва от "Енергопро".

Изворите на Искрецка река се захранват от Петроханското плато и не само, където текат безброй  рекички, но "когато НЕК е хванала всичките тези рекички и не изпуска нито капка вода под водохващанията, водата просто не стига до понорите, в които потъва, за да захранва Искрецка река", поясни Куманов.

Гинска река край село Гинци също "потъва", водата от нея също отива към Искрец, допълни той.

По думите му в ситуация на маловодие от НЕК са длъжни да изпускат т.нар. екологичен отток.

"При маловодие те не трябва изобщо да вземат вода отникъде, от всички деривационни канали."

Куманов е заснел водохващане, за да покаже, че "некаджиите не пускат нито капка вода", което по думите му е "нарушение на Закона за водите пред широко затворените очи на цялото МОСВ".

Той изтъкна, че "спелеолози и рибарчета развиват всякакви теории", а липсва компетентният орган, който трябва да казва къде какво се случва, но "него го няма на белия свят".

Димитър Куманов изрази предположение, че каскадата "Петрохан" печели "луди пари" от производството на ток в момента и смята, че не е имало никакво сериозно земетресение, заради което водата да изчезне.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна