Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Панайотов: Фалшиви фарове има по Черноморието

Снимка: Rawpixel

18 август е Международният ден на морските фарове. Денят се отбелязва за първи път в Шотландия през 1994 г. Няколко години по-късно над 450 фара в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята на фаровете в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

"По Българското Черноморие има множество фалшиви фарове, а някои от средствата за навигационно осигуряване са премахнати без разрешение от съответните институции. Това е напълно забранено, но никой не извършва реален контрол за спазване на закона". Това каза за Радио Варна историкът Атанас Панайотов и уточни, че отговорността за състоянието на фаровете е поделена между Военноморските сили и ДП „Пристанищна инфраструктура“.

„Дивата урбанизация на крайбрежието направи някои от фаровете недействащи. Сега има и много фалшиви фарове. Всеки, който си поиска може да си построи фар и никой не го санкционира. Например, фарът, който е издигнат в един туристически комплекс в Ахелой е по-висок от този в Шабла. Собственикът го пуска за да забавлява гостите на комплекса“, каза още историкът, който е автор на множество изследвания и публикации за фаровете в Черноморието.

Необходимо е единно законодателство за морските фарове, категоричен е Атанас Панайотов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна