Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Законът не предвижда санкции за представянето на подобни некоректни записи"

Партии не успяват да вземат 2500 гласа на изборите. Как намират толкова привърженици за регистрация?

Когато в една подписка фигурират твърде много починали хора, това е индикатор за нещо нередно, алармира говорителят на ЦИК

Цветозар Томов
Снимка: БГНЕС

"Теоретично е възможно да се случи трагично събитие с човек, който е подписал подписка на партия. Единични случаи на починали хора има в почти всички подписки. Когато това число е твърде голямо, това е индикатор, че има нещо нередно в самата подписка".

Това каза пред БНР заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Преди дни той гласува против регистрацията на 3 от партиите, в чиито подписки главна дирекция ГРАО е открила повече от 50 подписи на покойници.

"Законът не предвижда санкции за представянето на подобни некоректни записи. Стои въпросът кой е подписал тези хора?", попита Томов.

Той обясни, че гласува символично в подобни скандални случаи, за да обърне вниманието на обществото и медиите към проблема.  

В предаването "Преди всички" говорителят на ЦИК уточни, че няма парламентарно представена партия, в чиято подписка фигурира голям брой починали хора.

Това е публично достъпна информация, но ЦИК може да направи преценка как да постъпи, ако получи такова искане, отбеляза Цветозар Томов. По думите му членовете на ЦИК трябва да останат неутрални по време на кампанията.

В българската изборна практика почти винаги има партии, които не са в състояние да съберат дори 2500 гласа на изборите, подчерта Томов.

"Възниква въпросът как намират 2500 твърди привърженици, които да подкрепят регистрацията им".

Томов изрази лично мнение, че не вижда смисъл партия, която след предишни избори е била в парламента, да представя подписка, защото "очевидно има достатъчно влияние" и вероятно "би било по-смислено подобно изискване да има само при партии, които не са доказали своята обществена тежест".

В контекста на предстоящия парламентарен вот Цветозар Томов прогнозира, че темата за машинното гласуване ще заеме водещо място.

"В българското общество се подхранват съмнения в това, че чрез машинното гласуване могат да се извършват тежки предизборни манипулации. Мога да уверя хората, че в изборите, проведени през миналата година, няма случай, в който да сме регистрирали манипулация на машинен вот."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.