Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кюстендил дава възможност да се получат дърва на цена 10 лв. за кубик

Снимка: Ани Петрова

Десетки домакинства получават дърва от община Кюстендил при цена 10 лева за куб. м по система, при която се добиват самостоятелно от общинската гора. Същевременно цената на дървата за огрев по фирмите и пунктовете е 170 лева за куб. м, като прогнозите са през септември да достигне 200 лева кубика.

Все повече хора - при високите цени на дървата по пунктовете и чакането по списък, което продължава месец-два, се записват за дърва по системата "на корен" по цена 10 лв. за кубик, отбеляза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"10 лв. "на корен". Получават си всичките дървата своевременно, отиват си, добиват си ги. Вече имаме информация, че от държавните списъци хора почват да се прехвърлят отново. Допълнително ще допуснем хора да си коригират списъците. Всеки, който смята и има сили възможност сам, до 10 кубика боров материал може да си получи на символичната цена от 10 лв. с ДДС".

Ситуацията с осигуряването на дърва за огрев в Кюстендилско се подобрява, каза експерт по търговията с дървесина в региона. Стига държавата и Агенцията по горите да не излизат постоянно с нови разпореждания, което затруднява работата на фирмите при добива, транспортирането и реализацията им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна