Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори временно да заместите кафето с чай, организмът ви ще е благодарен

Хайде, вземете този път дясната чаша
Снимка: Pixabay

Умереното пиене на кафе е полезно, но преминаването от любимата ароматна кафява напитка към чай – поне временно, носи редица облекчения за организма, твърди латвийският портал Delfi.lv. И ги резюмира:

  • Зъбите ви ще са по-светли

Една от причините, поради които усмивката ни губи белотата си, е поредната чаша кафе. Чаят също може да направи зъбите ни по-тъмни, но не толкова, колкото кафето. Особено ако предпочитате зелен чай.

  • Намаляване на холестерола

Еспресото или френското пресовано кафе съдържа съединения, които могат да повишат нивата на лошия LDL холестерол, който е вреден за сърцето и кръвоносните съдове. Ако не искате проучвате кое кафе е здравословно и кое не, за по-сигурно преминете на чай.

  • По-малко киселини

Честото пиене на кафе може да доведе до киселини, тъй като кофеинът атакува мускула между стомаха и хранопровода, позволявайки на стомашния сок да проникне в отвореното пространство. Черният чай също съдържа кофеин, но той не предизвиква този ефект и по-рядко причинява киселини.

  • Подобрен сън

В някои сортове чай съдържание на кофеин е няколко пъти повече от кафето, но не е толкова вреден за съня ви.

  • Намалени нива на тревожност

Ако пиете много кафе (повече от четири чаши на ден), вероятно нервната ви система е прекалено стимулирана. Това може да се прояви като повишено ниво на тревожност, раздразнителност и нервност. Опитайте да преминете на чай и ще почувствате разликата.

  • Мускулните спазми ще изчезнат

Имате спазми или синдром на схванатите крака? Възможно е да става въпрос за недостиг на магнезий - кафето пречи на организма ви да го усвоява.

  • Намаляване на вероятността от развитие на някои форми на рак

Редовното пиене на чай значително намалява риска от развитие на рак на черния дроб и колоректален рак, както и на рак на стомаха, панкреаса и гърдата. Всичко се дължи на антиоксиданта ECGC, съдържащ се в чаените листа: той помага в борбата със свободните радикали, които допринасят за развитието на раковите клетки.

  • Поддържане на здравословен баланс на течностите в организма

Знае се, че кафето действа диуретично. Препоръчва се да изпивате чаша вода след всяка чаша кафе, за да поддържате здравословен баланс на течностите в организма. Чаят няма същия ефект и дори помага за задържане на влагата в организма, което означава, че ще се чувствате и ще изглеждате чудесно.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени