Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ръст на годишната инфлация в ЕС с 9,8% през юли, а в България - с 14,9%

3
Снимка: архив

Инфлацията в Европейския съюз отбеляза нов рекорд през юли от 9,8% на годишна база, а в еврозоната - от 8,9%, показват данни на европейската официална статистика Евростат.

В същото време инфлацията в България се ускори през юли до 14,9%, като по-висока инфлация е отчетена в четири други страни членки на съюза (Естония, Литва, Латвия и Чехия).

Инфлацията в еврозоната се ускори през юли спрямо година по-рано до 8,9% от 8,6% през юни, докато в целия ЕС тя нарасна с 9,8% след повишение през юни с 9,6 на сто.

Година по-рано инфлация в ЕС и еврозоната беше на ниво от 2,5 на сто.

Графики на потребителската инфация в ЕС и еврозоната


На месечна база индексите на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши с 0,1%, а в целия Европейския съю - с 0,2 на сто.

Най-ниска годишна инфлация през юли беше отчетена във Франция и Малта (6,8% и в двете държави), следвана от Финландия (8,0%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Естония (23,2%), Литва (21,3%) и Латвия (20,9%).

В 11 от 27-те членки на ЕС годишната инфлация през юли е по-ниска от средното ниво от 9,8%, докато в останалите 17 членове на съюза тя е над средното за съюза ниво.

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България през юли нарасна с 0,8% спрямо предходния месец и се ускори леко на годишна база до 14,9% от 14,8% през юни, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано този месец.

По-висока инфлация през юни беше отчетена в Естония (23,2%), Литва (21,3%), Латвия (20,9%) и Чехия (17,3%), като малко по-ниска инфлация спрямо тази в България беше отчетена в Унгария (14,7%), Полша (14,2%) и Румъния (13%).

Инфлация през юли на годишна база в отделните държави членки на ЕС


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия