Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планира се пускане на едното платно на АМ "Струма" между Благоевград и Симитли и едната тръба на новия тунел "Железница"

4
Заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов и председателят на УС на АПИ Иво Иванов инспектираха строежа на АМ "Струма"
Снимка: Кети Тренчева

До края на годината едното платно на автомагистрала "Струма" между Благоевград и Симитли и едната тръба на новия тунел "Железница" могат да бъдат пуснати за движение, което ще е двупосочно. Това заявиха при инспекцията на трасето заместник-министърът на регионалното развитие  Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Близо две години строителството на участъка от магистралата от двете страни на новия тунел "Железница" е блокирано от две свлачища, които тепърва ще се укрепват.

За това ще бъдат обявени отделни обществени поръчки, уточниха от АПИ по време на инспекцията.

И към момента обаче има възможност за  отваряне на едното платно  на магистралата и едната тръба на тунела, категоричен беше заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов.

"В понеделник насрочваме комисия, която до две седмици трябва да излезе с решение. След решението на работната група получих уверение от строителите, че в двумесечен срок ще можем да говорим за пускане на временна организация на движението в едното платно – двупосочно."

Пускането на едното платно на магистралата и едната тръба на тунела ще бъде гарантирано и безопасно, като паралелно ще се работи по укрепване на свлачищата, допълни председателят на УС на АПИ Иво Иванов.

"Желанието ни е по най-бързия начин да пуснем това трасе, за да можем да облекчим трафика, особено преди зимния сезон, защото тук има две тапи, две кръгови, които са изключително инфарктни".




Снимки: Кети Тренчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна