Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 партии и 7 коалиции искат гласа ни. В чужбина е планирано да има 734 секции

До 30 август ще стане ясен броят на регистрираните партии и коалиции за предсрочния вот на 2 октомври, обявиха на брифинг пред медиите от Централната избирателна комисия. Дотогава тече срокът за тези, които са регистрирани вече за изборите, но имат желанието сами да бъдат заличени.

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че документи за вота са подали 24 партии и 7 коалиции.

"Очакваме до края на деня да завършат проверките на 4 партии и една коалиция, за да стане ясно дали всички ще бъдат допуснати", уточни тя.

Това се налага, защото в списъците са открити подписите и на починали хора.

"Във всички подписки, почти, има покойници, възможно е човек, който се е подписал в подписките, да е починал своевременно", разясни Матева.

Другият говорител на изборната комисия Цветозар Томов обяви, че на 31-и август ще се тегли жребият за поредността на явяването на партиите и коалициите на изборите.

Той посочи, че в чужбина се очаква да бъдат разкрити 734 избирателни секции в 61 държави. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. 

"Вчера стана ясно, че в Германия ще имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса извън дипломатическите и консулските представителства", посочи Томов.

От ЦИК припомниха, че на сайта им е качен симулатор за машинно гласуване и помолиха медиите, които имат желание, да го публикуват и те на своите сайтове, за да няма притеснения у избирателите по какъв начин ще се гласува.

Относно явяването на вота на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов казаха:

Р. Матева: "Само в състава на коалиция, която е регистрирана, могат да се правят промени. Тоест, в тази коалиция могат да се включат нови партии, могат и да напуснат състава на коалицията партии, които са регистрирани за участие с нея. Иначе казано, две коалиции не могат да се обединят. От едната коалиция трябва да напуснат партията, съставена от тази коалиция, за да отидат в друга".

Томов: "Това означава, че "Демократична България" и "Продължаваме промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата, ако те желаят".



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени