Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Запорожката АЕЦ е най-кризисната задача

"Нито Русия, нито Украйна, нито НАТО, нито ЕС искат мир"

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Няма желание и готовност и от двете страни - и от Русия, и от Украйна, конфликтът да бъде прехвърлен от военно в политическо русло. Основният проблем е, че нито Русия, нито Украйна, нито НАТО, нито ЕС искат мир".

Това каза пред БНР експертът по международни отношения и дипломат Любомир Кючуков.

И подчерта, че се затвърждават тенденциите за стабилизирана фронтова линия по цялото протежение на Югоизточна Украйна, за ограничаване на руското настъпление при отсъствие на украинско контранастъпление:

"Русия се стреми да укрепи контрола в овладените райони. И двете страни засилват преследването на инакомислещите, на саботьорите. И двете страни разчитат да постигнат на военното поле успехи, които впоследствие да закрепят в политически план".

По думите му е необходимо да се стигне до примирие, за да се пристъпи към политически диалог в условията на прекратени военни действия.

"Териториалните въпроси ще останат за дълго трудно решими и във военен, и в политически план".

В предаването "12+3" анализаторът посочи положително нещо, случило се от началото на войната, което е станало реално заради усилията на ООН в координация с Турция:

"Единственото значимо двустранно споразумение между Русия и Украйна от началото на войната е осигуряване на възможността за износ на украинско зърно. Всяка от страните подписа идентични по съдържание договори с ООН и с Турция по въпроса. Това беше важен дипломатически пробив. Очевидно следващата важна задача е свързана със ситуацията около Запорожката АЕЦ. Тя е под руски контрол от началото на войната, а персоналът е украински. Очевидно това е най-спешната и най-кризисната задача. Когато около атомната централа летят снаряди, рискът от инцидент е голям".

Интервюто с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени