Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко петима души са загинали при бури на остров Корсика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мощен ураган връхлетя френския остров Корсика. Загинали са най-малко петима души.

Нарасна броят на жертвите и пострадалите от урагана, който изненада с опустошителна сила жителите на Корсика рано сутринта. Вятърът е помитал всичко по пътя си, в западната част на острова скоростта му е достигнала 224 км/ч. Безжизнените тела на двама души бяха открити през деня, след като други трима, включително едно дете, са загинали на къмпинги и на плажа. Поне 15 души са ранени, има и изчезнали. Извършени са над 100 спасителни операции в морето, където има преобърнати и потънали яхти и кораби. Без ток са най-малко 45000 домакинства. Трафикът е бил прекъснат на летището в Аячо.

"Апокалиптичен" и "неочакван" епизод, заяви пред телевизия ЛСИ председателят на Изпълнителния комитет на Корсика Жил Симеони, докато вътрешният министър Жерал Дарманен е на път към пострадалия район. Островът остава в оранжев код заради риск от нови бури.

Това е поредното бедствие във Франция след пожарите и наводненията през последните дни. Страната беше подпомогната в рамките на Европейския механизъм за гражданска защита, за да се облекчи работата на пожарната и спасителните служби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени