Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"КРЕХКИ" – фотографска инсталация ни напомня, че имаме само миг на тази земя

4
Снимка: Галерия Кредо Бонум

Със средствата на цветовете и светлината, визуалният артист Йохана Траянова ни подсказва за личната ни уязвимост и преходност на тази земя. Нейната най-нова фотографска инсталация носи заглавието КРЕХКИ // FRAGILE, каквито са ботаническите цветове, които заснема, за да илюстрира мимолетността на човешката природа.

Използвайки формата на ботаническия цвят, Йохана пресъздава усещането да изгубиш близък човек, когато светът сякаш да започва да се разпада пред очите ти. Чрез изследването на крехкостта на природните елементи авторката визуализира крехкостта на нашата собствената душа. Крехки ли сме? – пита риторично тя. И в серия от седем триптиха разказва за различните етапи на ботаническия цвят: от напъпването, през разлистването до увяхването.

Преди две години Йохана Траянова отново ни провокира да се замислим върху темата за уязвимостта. В рамките на проекта си “Къс земя", тя инсталира бяла феерична сфера в столичното ларго, превръщайки я в наситен с поезия, фотография и музика кът на красотата, който загатваше за крехкостта на природата и нашата връзка с нея. 

С последния си проект “КРЕХКИ” Йохана набляга на душевната ни чупливост. Изложбата може да бъде разгледана в столичната галерия Credo Bonum до 10 септември 2022 г.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: Галерия "Кредо Бонум", johanatrayanova.com
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени