Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия и Косово не са се разбрали за регистрационните табели на автомобилите

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел информира на пресконференция за диалога между Сърбия и Косово - Брюксел, 18 август 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти не са постигнали съгласие за начина, по който да бъде преодоляна поредната криза в отношенията между двете страни, предава "Ройтерс".

Това съобщи върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който бе посредник в днешния разговор между двамата в Брюксел.

Александър Вучич и Албин Курти разговаряха в Брюксел две седмици до 1 септември - датата, на която властите в Прищина се заканиха да наложат на сърбите в Северно Косово да приемат косовска регистрация на личните си автомобили.

Намерението на косовските власти да наложат на сърбите да сменят сръбските регистрационни табели на автомобилите си доведе до вълнения и пътни блокади в Северно Косово в края на юли.

През последните дни Курти предупреди на няколко пъти за опасност от въоръжен конфликт.

След днешните разговори с него и Вучич Борел посочи, че и за двете страни алтернатива за диалога няма. Дискусиите между Белград и Прищина ще продължат в следващите дни.

Днес върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел предупреди и Вучич, и Курти, че не му е времето за размирици на Балканите, когато в източна Европа бушува война:

"Международната общност не иска да става свидетел на ново напрежение в близко бъдеще. Двете страни ще носят пълната отговорност за всяка ескалация. За съжаление, не стигнахме до споразумение днес, но това не е краят".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна