Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН иска да ускори износа на храни през Черно море

Турският президент Реджеп Ердоган (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски в Лвов - 18 август 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН иска да ускори износа на храни през Черно море преди зимата, обяви генералният секретар Антонио Гутериш.

Обезопасяването на атомната централа в Запорожие и възможностите за прекратяване на руско-украинската война бяха сред останалите теми, които Гутериш обсъди с президентите на Украйна и Турция в западния украински град Лвов.

Генералният секретар на ООН посочи, че глобалните пазари вече са започнали да се успокояват, но за пълна стабилизация и трайно намаление на цените, от което зависят десетки милиони по света, е необходимо увеличаване на експорта на храни и изкуствени торове както от Украйна, така и от Русия.

Турция е готова да помогне за следвоенното възстановяване на Украйна, обяви Реджеп Таип Ердоган. Преди да се стигне до там обаче трябва да бъдат прекратени бойните действия, а на същата пресконференция украинският колега на Ердоган Володимир Зеленски отсече, че преговори за мир са възможни само когато руснаците напуснат всички окупирани украински земи. Ердоган е поел ангажимента да повдигне пред руската страна въпроса за размяна на пленници.

Турският лидер призна, че е притеснен от ситуацията около Запорожката атомна централа, която бе обстреляна неколкократно през последните дни. ("Не искаме нов Чернобил.") От своя страна, Зеленски подкани Русия да изтегли войските си от централата и съобщи, че вече е договорил с Гутериш параметрите на бъдещата мисия на Международната агенция за атомна енергия. Гутериш предупреди, че всяка повреда на атомната централа би била "самоубийство" и повтори призива за демилитаризация на района - призив, който бе отхвърлен категорично по-рано днес от Москва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени