Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да спестим от сметките за ток през лятото и през зимата?

| обновено на 19.08.22 в 14:24
Снимка: архив

С поскъпването на газа и повишението на цените на тока, много хора започнаха да променят някои от навиците си у дома за да спестят от сметката за ток.

Лятото

Най-големият консуматор на електроенергия в летните месеци е климатика. Това каза за Радио Варна Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Той даде ценни съвети за това как можем да спестим от сметката си за ток, както през лятото, така и през зимата.

"Много хора се чудят какво да правят с климатика. Дали да се откажат изцяло от използването му, дали да намалим градусите на охлаждане или да го изключваме. Има един трик - рано сутрин, когато е още прохладно, да оставяме прозореца отворен за да може стаята да се охлади достатъчно. След това, тръгвайки за работа е добре да затворим всички прозорци за да не влиза жегата. Това ще облекчи работата на климатика. Друг вариант са сенниците за тераси, които не допускат навлизането на слънчева светлина в дома", коментира Илиев.

"Някои казват, че климаттикът трябва да бъде постоянно включен за да изхабява по-малко ток. Според мен, всеки човек трябва сам да експериментира и да вземе решение кое е най-добре за неговото домакинство", заяви още Илиев.

Той смята, че бойлерът не трябва да бъде постоянно включен.

"Бойлерът е добре да се включва само когато ви трябва. Освен това, бойлерите си имат и потенциометър. Водата може да се затопли ако е включен на 90 градуса, но също и ако е на 30 градуса", коментира Илиев.

Като алтернативен вариант Илиян Илиев посочи т.нар. колектори за бойлери, с които водата се затопля само от слънчева светлина без нагряване с ток. Тази инвестиция обаче струва около 2000 лева и не е особено популярна у нас.

Зимата

"Едно от първите неща, които свършват в търговските вериги когато времето застудее са духалките. Една духалка изхабява около 2 kW ток на час. Умножете количеството електроенергия по часовете, в които духалката работи и сами ще разберете колко натоварва сметката ви за ток", каза Илиев.

Той недоумява, защо много често в студените зимни дни, хората са по-леко облечени вкъщи, поддържайки по-висока температура на въздуха.

"Спокойно може да намалим градусите и да си сложим някоя горница", поясни Илиян Илиев. Сред другите похвати за спестяване на ток са изключването на осветлението в празните стаи, както и техника и уреди, които не използваме в момента.

"Винаги има едно малко диодче, което свети. Най-простият пример е с радиото в колата. Оставете го включено два дни и акумулаторът ви ще падне", коментира още експерта.

Според него, хората много подценяват начините на проветряване на стаите у дома през зимата.

"Чести и кратки отваряния на прозорците в рамките на 4-5 минути за бърз обмен на въздуха и затваряме за да не избяга температурата. Ако имате климатик, който върти въздуха, трябва да отваряте прозореца само за няколко секунди", поясни Илиян Илиев.

Той се разграничава от апокалиптичните прогнози на политиците за тежка зима.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Илиян Илиев:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени