Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Одит във Фонда на фондовете за конфликт на интереси и връзки с политици

| обновено на 19.08.22 в 18:07
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев дава брифинг за медиите, 19 август 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Министерство на иновациите и растежа започва одит с фокус конфликт на интереси и изследване на връзки с видни политически личности. Това обяви служебният министър Александър Пулев, като уточни, че причината е получен в министерството сигнал, свързан с дейността на един от финансовите посредници на Фонда на фондовете. Одитът започва в събота.

"Посланията са абсолютно ясни - без политически поръчки във Фонда на фондовете разсичаме възела на конфликт на интереси". 

"Има активен сигнал, работим с колегите, координираме се с всички контролиращи органи. Това ни е абсолютният приоритет и както виждате, основните теми на нашите мерки и препоръки са конфликт на интереси, да няма повече взаимодействия, ако е имало такива, да се създадат политики без политическа намеса във Фонда на фондовете. Тук трябва да се работи на изцяло пазарен принцип, парите да стигат до бъдещите шампиони на страната, а не до алтернативни източници", каза министър Пулев, който отказа да даде подробности, докато не приключи проверката. 

Причината е получен в министерството сигнал, свързан с дейността на един от финансовите посредници на Фонда на фондовете, но че не може да даде повече информация, докато не приключи проверката: 

"Има активен сигнал и вчера, по различни канали - външни експерти, през социалните мрежи, всякакъв вид организации ескалираха до мен неформално друг сигнал, който не е входиран в министерството, искам да уточня, но темата е чувствителна, защото пак касае сегмента "финансови посредници и дялови инвестиции". Така, че общо взето започна да се натрупва там една критична маса" 

"Ние не сме се насочили към определено управление. Тук говорим за една стандартна политика, която е валидна в цял свят. Говорим за висши държавни служители. Във всяка една подобна структура на запад има добра практика много ясно да се дефинират взаимоотношенията с подобни личности. Тази проверка ще касае всеки човек, който в кариерата си в професионалното си развитие е влизал в тази категория".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.