Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея

Снимка: БГНЕС

На 20-и август  пред паметника на Свободата тържествено ще отбележим 145 години от Шипченската епопея. В горещите августовски дни на 1877 г. в героичните боеве при върховете Шипка и Свети Никола  се определя изходът от Освободителната война и се решава съдбата на Отечеството ни.

Всяка година програмата на честванията по случай Шипченската епопея предлага инициативи, насочени към хора с разнообразни интереси и поставя акцент върху проявите за децата и младите хора. В тържествата по повод 145-ата годишнина организаторите насочват вниманието към Българската армия и военната професия. За първи път на историческия връх ще се срещнат военни, получили своите лейтенантски пагони на Шипка.

На територията на Националния парк в годините назад са се състояли осем церемонии по присвояване на първо офицерско звание на завършилите випуски.

Днес сред тях са действащи офицери, а ветераните са близо 80-годишни мъже. Ученически и гвардейски отряди от Велико Търново и Казанлък също ще се включат, изтъква директорът на Националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа“- Чавдар Ангелов и спира вниманието ни на още няколко прояви от програма за утрешния тържествен ден.

“По този начин искаме да покажем приемствеността между младото поколение, т.е. бъдещите български войници, действащите офицери, които така или иначе са на активна служба в момента и ветераните.Това военно-патриотично тържество ще бъде допълнено много успешно с една друга инициатива – преди няколко години из областните центрове в България премина кампанията на Министерството на отбраната “Бъди войник“. Нашето предложение е тази кампания да бъде възстановена еднократно, конкретно за празничния ден, сега тя ще се нарича “Бъди войник на Шипка““, разказа Ангелов.

От програмата на тържествата научаваме, че друга традиция на историческите възстановки ще бъде продължена след 2-годишно прекъсване. На върха пред гостите на честванията ще оживеят онези силни моменти от всенародното тържество през 1934 г., когато е открит Паметникът на свободата. В другата по-мащабна възстановка ще бъдат разиграни боевете за отбраната на прохода в района на връх Орлово гнездо, където се намира малката батарея. Мащабните сцени са с близо 350 души от Националното дружество “Традиция“, които ще възстановят първия ден от битката и ожесточените атаки на турските войски.

Тежките боеве от 6-дневните сражения се водят на третия ден -11 август по стар стил или 23-и по нов. Това е онзи момента, за който Вазов пише одата “Опълченците на Шипка“.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени