Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лунната ракета на НАСА е готова за първия си тестов полет

Луна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата лунна ракета на НАСА пристигна на стартовата площадка преди дебютния си полет след по-малко от две седмици, предаде Асошиейтед прес. 

Ракетата, която е дълга 98 м, излезе от огромния си хангар късно вечерта във вторник, привличайки тълпи от служители на  космическия център "Кенеди". Близо 10 часа й бяха необходими, за да измине четирите мили до стартовата площадка, спирайки по изгрев слънце.

НАСА планира да изстреля мощната ракета Ес Ел Ес (SLS, Спейс Лонч Систъм) на 29 август за лунния тестов полет. В капсулата на върха й няма да има екипаж, само трима тестови манекени, снабдени с купища сензори за измерване на радиацията и вибрациите.

Новата лунна ракета Ес Ел Ес на НАСА е с 12 метра по-къса от ракетите "Сатурн V", използвани по време на програмата "Аполо" ("Аполон") преди половин век. Тя обаче е по-мощна, тъй като използва основна степен и двойни бустери, подобни на тези в космическите совалки.

Кацане на луната

“Засега подготовката протича по план за старта на 29 август. В случай че възникнат каквито и да е забавяния от техническо естество, има дати през септември, а и по-нататък през 2023 г. Това е един проект, който се развиваше доста тромаво и криволичещо след много технически трудности. Повече от 10 години отне на НАСА  и нейните подизпълнители да построят тази ракета.“, казва в “Преди всички“ д-р Светослав Александров, популяризатор на наука и списва сайта “Космос.БГ“.

“Смята се, че ракетата и кораба “Орион“ са покълнали от 2005 г., тъй като програмата започна много отдавна през различни президентски администрации претърпя различни вариации. Счита се, че до този момент са похарчени около 50 млрд. долара. Моментът наистина е значим, с голямо нетърпение чакаме тази първа мисия, която ще е безпилотна като за начало, но ще представлява цялостен тест на ракетата и на космическия кораб“, посочва още Александров.

Целта е при успешно изпълнение на мисията да се подготви следващ полет, но вече до Марс:

“Макар че това ще бъде по-нататъшна стъпка. Ако мисията бъде успешна, през 2024 г. ще бъде изпратена втората такава мисия, която вече ще включва обиколка на Луната с астронавти. Следващите планове зоват след 2025, 2026 г. човешки крак отново да стъпи на Луната. Има и планове за строеж на една станция, която продължава логическото продължение на Международната космическа станция, така че всички партньори, които работиха по нея, без руснаците, ще работят по тази станция, която ще бъде построена в орбита около Луната“, казва Александров.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени