Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роденият в Деня на фотографията

2
Евгени Димитров
Снимка: Бисер Тодоров

Всички сме чували и познаваме примери, когато детето идва с името си. Раждаш се на 6 май – кръщават те Георги, раждаш се на 26 октомври – хоп, записват те Митко.

Днес обаче ви поднасяме пример, когато детето е дошло с професията си.

Новороденото са го кръстили Евгени с фамилия Димитров. И след като се е родил на днешния ден, познайте с какво се занимава.

Жокерът е от календара-събитийник:

  • 19 август - Световен ден на фотографията. Отбелязва се от 2010 г. по инициатива на австралийския фотограф Корске Ара. Годишнина от решението (1839) на правителството на Франция да откупи от френския художник и химик Луи Дагер патента на изобретения от него метод за получаване на снимка (дагеротип).

Снимка: Георги Палейков
Точно така, Радио София днес се превърна в част от празника за Евгени Димитров, основател на агенцията "Булфото".
Пред Ива Дойчинова той призна, че откакто има хубав телефон – разбирай с 4 камери – си позволява да се придвижва и без фотоапарат в ръце или на врата.

Но с камерата не се е разделял от 20-годишен. А снима усилено още като шестокласник. Включително и в казармата…

И неотскоро хобито, страстта му са се превърнали в бизнес, който не само му осигурява прехраната, но и му дава възможност да присъства на чудесни музикални събития, например, както и да се среща с интересни и изключителни личности.

"Едно от основните предимства на тази професия е възможността да имаш свободно време и да се забавляваш, докато работиш – отбеляза Евгени. И добави нещо много съществено – Все повече хора осъзнават фотографията като средство за опознаване и изразяване на себе си и на света."

По думите му на годишнината, която отбелязва днес, навремето очаквал да бъде богат и дебел, но не е.

"Богат съм на приятели и на събития за снимане и това е чудесно", коментира рожденикът и разсъждава за днешното състояние на фотожурналистиката, и то не само военната. За влиянието на интернет, западането на печатните издания, нарушаването на авторските права…

Фоторепортерът не трябва да режисира ситуацията. Той трябва да е невидимото око там, което обаче да вижда и запаметява важното и интересното, смята още Евгени Димитров.

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени