Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оазисът на справедливостта в Тел Авив

7
Снимка: Наталия Маева

В Тел Авив има две места, които задължително трябва да се видят.  Едното, разбира се, е Яфо, най-старият квартал на града. И другото място е Неве Цедек, което сякаш е копие на живописните малки градчета на Гърция, Испания или Италия, по които всички въздишат.

Неве Цедек се превежда от иврит като "Оазис на справедливостта". Това е най-старият квартал на Тел Авив, построен извън стените на Яфо през 1887 г.  

Ниски сгради, ярки цветове, улици, богато украсени с цветя и растения, в центъра на столицата на Израел прави това място да изглежда като специален оазис.

Като по чудо кварталът е спасен от разрушаване, благодарение на усилията на общественици и ентусиазирани жители Неве Цедек придобива статут на архитектурен паметник.

За съвременния Тел Авив "оазисът на справедливостта“ се превръща в бохемско място. Тук се намират редица музеи и галерии. Различни кафенета и жилищни сгради с необичайна фасадна декорация превръщат разходката в пъстра серия от ярки картини. Тук можете да видите странна смес от баухаус и арт нуво (Art nouveau).

Сред известните местни забележителности могат да се откроят Центърът за театрално и балетно изкуство "Сузан Далал“, музеят на Нахум Гутман – израелски художник и скулптор, мостът Шлуша, къщата "Близнаците" и други. В югозападния ъгъл на квартала е скътана старата железопътна гара, от която някога поклонниците са тръгвали за Ерусалим.

Снимки – личен архив на Наталия Маева

По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени