Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За птичките и пчеличките – този път буквално

"Сексът е много полезен за нашия вид. Смесвайки и комбинирайки гените, ние получаваме разнообразие, което ни дава устойчивост и сигурност, затруднява покосяването на цели популации от различни болести и означава, че можем да еволюираме. Можем да запазваме полезните гени и да се освобождаваме от онези, които затрудняват колективното ни благополучие. Сексът ни дава Айнщайн и Рембранд, но, разбира се, и много глупци", пише Бил Брайсън в книгата си "Тялото, наръчник за употреба".

При животните сексът изпълнява същите функции – оставянето на колкото се може по-многобройно и по-жизнеспособно поколение. Но подобна задача може да бъде решена по много начини и с течение на милиони години естественият отбор се е развихрил, пораждайки куриозни от човешка гледна точка практики.

При морските кончета, например, женската опложда мъжкия и той износва малките. Тя снася яйцата в джоб, който се намира върху тялото на мъжкия и когато се излюпят, мъжкото конче ги ражда от този джоб.

При геконите пък – онези малки симпатични гущерчета – няма мъжки екземпляри. Геконките произвеждат яйца, които са клонирани от майката и унаследяват 100% от гените ѝ.

Танци, блъфиране, омайни и смъртоносни песни, дива надпревара и нечестна игра – чуйте един любопитен разговор за птичките и пчеличките с доктор Тома Щилянов, лектор на събитието на "Рацио" "Животински секс", което ще се състои на 23 август в "Кино Кабана".

Василена Мирчева разговаря с Тома Щилянов в "Лабиринти на познанието".

Снимки – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени