Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка парализира транспорта в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската столица Лондон бе парализирана от поредната 24-часова транспортна стачка. 

През следващите дни и месеци се очакват стачки и в много други сектори на британската икономика. 

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди, че изглежда, че правителството „умишлено провокира“ профсъюзите. Хан заяви, че начинът, по който се държи правителството провокира стачки не само в транспортиня сектор, но и в много други сфери и изглежда като предвестник за приемане на законодателство за ограничаване на правата на профсъюзите да стачкуват. 

Около 10 000 членове на най-големия транспортен профсъюз RMT започнаха днес 24-часова стачка във връзка с продължаващия спор за заплатите, пенсиите и условията на труд. Към тях се присъединиха 1 100 членове на Unite.

Метрото, железниците и автобусният транспорт в столицата са почти напълно парализирани. Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че тренспортните власти са направили изключително великодушно предложение за заплащането и обвини така наречените от него „профсъюзни барони“, че държат като заложници техните членове. 

Генералният секретар на RMT Майк Линч се извини на хората, които ползват градския транспорт и допълни, че профсъюзът е длъжен да защити работниците в бранша. 

ранспортната стачка ще продължи и в събота. Поскъпването на живота и изоставането на заплащането от темповете на инфлацията кара и други сектори да планират стачни действия.

Експертът на Press Association по трудови спорове Алан Джоунс заяви, че Великобритаиня е изправена пред първата си обща стачка от десетилетия насам


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна