Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви, че е отразила нападения с дронове в районите на Севастопол и Керч

Ирански боен дрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти на анексирания полуостров Крим съобщиха, че са отразили нападения с дронове в районите на Севастопол и Керч.

Противовъздушната отбрана бе задействана късно снощи край Керч, на източния край на полуострова, където се намира ключовият мост, свързващ Крим с руския Краснодарски край.:

Взривове отекнаха и близо до военновъздушната база Белбек край Севастопол, където е разположена щаб-квартирата на руския Черноморски флот.

Новоназначеният командир на флота контраадмирал Виктор Соколов бе цитиран днес да съобщава, че подчинените му формирования успешно изпълняват задачите си в така наречената "специална операция" в Украйна и че през тази година ще бъдат подсилени с 12 нови кораба и авиация.

Според западен дипломат, цитиран от Ройтерс, подкрепленията са необходими повече от всякога след взривовете този месец в базата Саки, където руският Черноморски флот е загубил повече от половината си бойна авиация.

Украйна не пое отговорност за снощните атаки, които засегнаха и военни складове в руската Белгородска област - на повече от 100 километра от фронтовата линия край Харков. Но от Киев съобщиха за успешни ракетни удари по руските окупатори в Херсонска област като целта им е да прекъснат снабдяването на руснаците, преминали от западната страна на Днепър.

От своя страна, руската армия продължи обстрела по Харков. Според британското разузнаване целта е да държи местните украински сили ангажирани далеч от основните фронтове в Донбас и Херсон.

Бившият кмет на руския град Краснодар бе назначен начело на новата проруска администрация в окупираната част на Харковска област. След нахлуването на 24 февруари Русия завзе и в момента контролира около половината от областта заедно със стратегическия град Изюм, на северните подстъпи към Донбас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!