Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приета е офертата за доставка на втечнен природен газ от американската компания Cheniere

| обновено на 19.08.22 в 20:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че е приета офертата за доставка на втечнен природен газ от американската компания Cheniere. Договорена е доставка за един танкер. Осигурени е слот за разтоварване в Турция, заяви Росен Христов.

Срокът за отговор на българското правителство на офертата от американския доставчик на втечнен газ за България изтече в 18 часа.

Вчера Росен Христов съобщи, че американската фирма доставчик на синьото гориво е отказала да удължи срока за потвърждаване на офертата. До вчера нямаше няма купени слотове на терминали за разтоварването, като опциите са Гърция или Турция.

Дни преди да сдаде властта Кирил Петков обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата, като уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти може да откаже тази за танкерите.

Газът ще бъде доставен от компанията "Cheniere" през октомври, съобщи министърът на енергетиката Росен Христов.

Танкерът ще задоволи около една трета от нуждите на страната за октомври. Цената ще е между 300 и 400 лева за мегаватчас. За друга една трета България разчита на Азербайджан. За останалата една трета за октомври правителството ще трябва да преговаря с други доставчици.

За ноември и декември не можахме да намерим слотове за втечнен газ на икономически изгодна цена, допълни министър Христов на брифинг.

В момента има осигурен газ за месец септември и по-голямата част от октомври, стана ясно от думите на енергийния министър.

"Този танкер ще задоволи долу-горе една трета от нуждите за октомври. Азерските доставки са още една трета, така че остава да договорим доставки за около една трета от нуждите за октомври и съответно ноември и декември. Двата танкера за ноември и декември няма да можем да ги приемем, тъй като няма налични слотове. Тези, които са налични, цената на слота, включително разходи за разтоварване, регазификация и транзит, са двуцифрени суми в милиони евро. Това прави цената на газа, доставен до България, неконкурентна".

Министерството ще продължи да търси газ, който да покрие потреблението за целия зимен период, както втечнен, за което ще се опита да закупи слотове, така и тръбен. От понеделник служебното правителство подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на синьо гориво.

"От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват толкова, имаме оферти за доставка на газ, това, което най-много ни притеснява, е цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените", каза енергийният министър  Росен Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!