Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариан Йовчев: Производителността на ВМЗ е увеличена двойно

ВМЗ Сопот
Снимка: ВМЗ Сопот

Производителността на ВМЗ не само не е спаднала, но е увеличена двойно. Така досегашният председател на борда на дружеството Мариан Йовчев коментира изнесените тази сутрин данни от служебния министър на икономиката Никола Стоянов. 

Складовете за готова продукция са "изметени, всичко произведено се продава", допълни Мариян Йовчев. Той коментира и ролята на синдикатите в оформилия се конфликт.

"Лидерите на двата синдиката, вместо да се занимават със синдикална дейност, се занимават с интриги и са обявили война още от преди да дойдат в завода. Явно имат лични интереси, работят не за своите членове, а лично за себе си".

Изпълнителният директор Иван Иванов отговори на обвиненията за съмнителни назначения, които е правил. Той критикува и начина, по който са сключвани договорите за продажба на продукция преди той да заеме поста.

"Договори, сключвани на ангро. Всички тези договори аз ги имам, има ги във фирмите, и грубо ще ви кажа, за да ме разберете - ето този лист хартия е продаден на 4-5 човека, като на някои от тях е взет и аванс".

Напрежение на обявената от досегашното ръководство пресконференция предизвика присъствието на новоизбрания председател на ДКК Венцислав Димитров и на назначения за член на Съвета на директорите на ВМЗ Иван Стоенчев. Димитров обясни, че има легитимно право да присъства.

"За проблемите, които излязоха в медийното пространство, те касаят именно дъщерно дружество на Държавна консолидационна компания, която към настоящия момент представлявам, в такова качество присъствам тук и не смятам, че се нуждая от специална покана".

Медийният шум доведе до проверки на ДАНС в "Кинтекс" и ДКК заради ръководството на ВМЗ, каза още новият председател на консолидационната компания.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!