Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Сърбия ще работят за гарантирането на енергийните си ресурси

Снимка: БГНЕС

Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на река Дунав и изграждането на нов интермодален терминал край Димитровград обсъдиха в София министрите на транспорта на България и Сърбия Христо Алексиев и Томислав Момирович.
България и Сърбия ще работят за гарантирането на енергийните си ресурси с оглед на предстоящия зимен сезон, заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след срещата си с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович. Министър Христо Алексиев заяви:
"Защото ако в България има в момента криза предимно с газа, в Сърбия тази криза е с еленергията. Което означава, че за Сърбия трябват достатъчно количества въглища ,за да може нейните централи да произведат и осигурят необходимата еленергия".
Превозът им ще се осъществява с железопътен транспорт и по река Дунав. Доставките на въглища стартираха на 1 юли. До момента през границата са преминали 62 влака с над 62 000 тона въглища.
Корабоплаването по Дунав в момента е сериозно нарушено, затова сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата е поел ангажимент за предоставянето на драгажна техника.
"От името на правителството на Сърбия предложихме техника, която още следващата седмица може да подпомогне работите по реката", каза министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

Предстои специализираните администрации от двете държави да уточнят съвместните действия, за да се улесни корабоплаването. Днес в българския участък има 14 критични участъка. Заедно с румънската страна, България е започнала драгиране на най-критичните от тях.

Съвместната работа по изграждане на Интермодален терминал при Димитровград, Сърбия, ще облекчи трафика, каза още Христо Алексиев:

"Ние с този проект искаме да качим още от Димитровград автомобилния трафик на жп, което е правено вече в България, и мислим да приложим заедно този модел и в Димитровград, Сърбия, за да можем да облекчим допълнително трафика по това направление.

Христо Алексиев и Томислав Момирович се договориха за подобряване условията за преминаване през граничните пунктове.

Възобновяването на бързия влак от София до Белград също бе посочено като приоритет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!