Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина

Джипът на Даря Дугина беше взривен на 21 август край Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските служби обвиниха Украйна за убийството на Даря Дугина, съобщи руската информационна агенция Интерфакс. 

Според Федералната служба за сигурност на Русия "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби".

ФСБ разкри убийството на руската журналистка Даря Дугина, се казва в съобщение на Федералната служба за сигурност.

ФСБ обяви, че лицето, пряко отговорно за атентата, е украинската гражданка Наталия Вовк, която е пристигнала на 23 юли в Русия с дъщеря си София Шабан, родена през 2010 г. "За да организират убийството на Дугина и да получат информация за начина й на живот, те наеха апартамент в Москва в къщата, където е живяла починалата", се казва в доклада на ФСБ, цитиран от ТАСС.

В деня на престъплението Вовк и дъщеря й са присъствали на литературно-музикалния фестивал "Традиция“, където Дугина е участвала като почетен гост, а след експлозията заподозряната е заминала за Естония, се казва още в доклада на ФСБ.

ФСБ предаде материалите от разследването на Следствения комитет.

По-рано бившият депутат от руската Дума Иля Пономарьов обяви от Киев, където се намира в момента, че почти неизвестната "Национална републиканска армия" стои зад бомбения атентат, при който загина Даря Дугина.
Той добави, че партизани на територията на Русия са в готовност да извършат и други подобни атаки срещу високопоставени държавни представители, олигарси, свързани с Кремъл, както и членове на силите за сигурност на Руската федерация.

Даря Дугина беше дъщеря на Александър Дугин - идеолог на руския национализъм и част от близкия кръг на руския президент Владимир Путин. Тя беше убита през уикенда при експлозия на джипа, с който се е движила в покрайнините на Москва. Според анализатори, истинската цел на атентата е бил Александър Дугин. От Москва допуснаха, че зад убийството стоят властите в Киев, но Украйна категорично отхвърли тези твърдения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна