Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Дерменджиев: Да се говори премерено! Всичко друго може да се използва в арбитраж срещу България

Адвокат Ивайло Дерменджиев
Снимка: Стопкадър, БНТ

Ако договорът с "Газпром" предполага заявка, за да получим количество газ, това означава, че трябва стриктно да изпълняваме клаузите на договора си, за да претендираме за неизпълнение от другата страна. Ако ние не изпълняваме, те могат да се позоват на нашето неизпълнение и да искат обезщетение.

Това каза пред БНР адвокат Ивайло Дерменджиев, доктор по международно право, специалист в сферата на международния търговски арбитраж. Той уточни, че договорът с "Газпром" е търговска тайна и не са известни подробности от него.

"Не мога да кажа, че е неизбежен арбитраж с "Газпром", но колкото повече се говори, толкова повече се приемат позиции от представители на решаващите институции - министри или управляващи органи на "Булгаргаз". Ако се говори, е добре да се говори премерено и в рамките на вероятности, иначе всичко останало може да се използва в един арбитраж срещу нашата страна", обясни той и уточни, че такъв е бил случаят с арбитража за АЕЦ "Белене", където изказвания на политици и няколко подписани набързо анекса са били една от причините, довели до осъждане на България за огромна сума. 

По думите му, ако се стигне до предоговаряне с "Газпром", е важно да се види как се подхожда към анексирането на този договор:

"Да бъде ясно кой на кого какво дължи за минало време и дължи ли изобщо нещо".

Адв. Дерменджиев посочи, че според изтекла в публичното пространство информация, ако има спор, той ще се разглежда от Арбитража при Търговската камара в Париж и става въпрос за приложимо швейцарско право.

Интервюто на Снежана Иванова с адв. Ивайло Дерменджиев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени