Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пламен Ралчев: Кремъл цели политически дискомфорт в ЕС, в България вече е постигнат

"Студената зима може да не е единственото главоболие, което ни предстои"

Пламен Ралчев
Снимка: Личен архив

"Зад енергийния рекет на Москва се крият дългосрочни интереси на Кремъл да дестабилизира ЕС, да наруши единството между страните в него и най-вече - да подклажда обществено недоволство заради цените и инфлацията, което ще създава политически дискомфорт в Европа за неопределено време. Такъв политически дискомфорт вече съществува в България от миналата година. Това също можем да го разглеждаме като вписано в руските стратегически интереси"

Този коментар направи пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател по международни отношения в УНСС. Той допълни:

"Енергийната зависимост на Европа от Русия е от 20 години. Сега тя се превръща в рекет. ... Този енергиен рекет, който Москва упражнява на ЕС и не е ясно колко дълго ще продължи, вероятно ще наложи промяна на някои от енергийните ни навици. Търсенето на временни решения от страна на ЕС ще дават много краткосрочни ефекти". 

Според него раздвоеността спрямо Русия, която се наблюдава у нас, а и в някои от страните в ЕС, показва, че са налице всички признаци, че европейското единство вече е разрушено и то по такъв важен въпрос, какъвто е политиката по отношение на Кремъл.

"Конфликтът в Украйна ще бъде изтощителен и умишлено ще бъда поддържан дълго. Руснаците са доказали, че могат да издържат дълго време на неблагоприятни условия и това тях няма да ги притесни. Дали обаче европейците ще могат да издържат дълго време на труден живот, това е отговорът, който в Кремъл искат да получат", подчерта анализаторът.

Той допусна Украйна да стане изкупителната жертва в енергийните отношения между Русия и Запада.

"Нека не забравяме, че нещата са много по-сложни и освен конфликта в Украйна, напрежение се наблюдава и на юг. ... Поведението на президента Ердоган в Сирия, Източното Средиземноморие, а в последните дни има индикации за нарастващо напрежение с Гърция, може да е фактор, което допълнително да влоши ситуацията, така че енергийната криза да ни се стори нещо малко, погледнато на фона на това какво още по-лошо би могло да се случи. Студената зима може да се окаже, че не е единственото главоболие, което ни предстои", каза доц. Ралчев и коментира, вече виждаме нарастващия мигрантски натиск от Турция.

По думите на доц. Пламен Ралчев оценката на политиката на Русия ще е решаващият фактор, който би предопределил резултата от предстоящите предсрочни избори:

"Т.нар. лагер на симпатизиращите на Русия и лагер на заклеймяващите я. Това е стратегическият въпрос на тези избори - дали ще се оформи мнозинство, което да поведе България в някаква посока, или ще продължим с тази традиционна раздвоеност, която имаме у нас по отношение на Москва. Газовият въпрос е част от по-големия въпрос".  

Според анализатора изборите на 2 октомври едва ли ще дадат отговор на този въпрос и прогнозира след тях да има и следващи

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Пламен Ралчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.